Previous album Full picture index Map Next album
16-Mar-2003

In Vietnam heeft Ho Chi Minh een ongeveer goddelijke status door zijn strijd voor een ongedeeld en onafhankelijk land. Na de oorlog werd Saigon omgedoopt in Ho Chi Minh City, maar de naam Saigon wordt nog steeds veel gebruikt. De stad lijkt erg op een doorsnee Westerse stad, zonder al te veel bezienswaardigheden. Het is wel bijzonder om te zien dat werkelijk iedereen hier brommer rijdt. Honda om precies te zijn.

Spiegels, verkeerslichten of over je schouder kijken is niet nodig. Daarvoor heb je een claxon. En hoe groter je voertuig, hoe harder de claxon. Ha, wat een herrie! Het lijkt af en toe wel de aankomst van een etappe in de Tour de France!

Dé attractie van Saigon is echter het tunnelcomplex van Cu Chi. Dit zijn tunnels die door de Vietcong gegraven en gebruikt werden tijdens de oorlog tegen de Amerikanen. Volgens de Lonely Planet zijn ze nep, maar toen ik dat navroeg bij de gids, werd hij behoorlijk boos. Hij kende de schrijver van de LP en die begreep er niks van. Hij had zelf gevochten in de oorlog en wist dus waarover hij sprak. Zal best, maar de tunnels komen wel een beetje nep over. Toch krijg je een goed idee hoe er geleefd en gevochten is. In Hue is nog een dergelijk tunnelcomplex, dus misschien dat ik daar ook naar toe ga en een vergelijking kan maken.

Dat oorlog geen pretje is, wordt nog eens extra duidelijk in het War Remnants Museum (dat eerst het American Warcrime Museum heette, maar dat schrikte te veel Amerikaanse toeristen af). In het museum wordt een wel erg eenzijdig beeld van de Vietnam-oorlog geschetst. Al het verschrikkelijke van de Amerikanen (fragmentatie bommen, Napalm, Agent Orange, My Lai en doorgeslagen soldaten) wordt uitvergroot en de andere kant van het verhaal (de Vietcong waren echt geen lieverdjes) wordt in zijn geheel niet belicht. Nou ja, een beetje begrijpelijk is dat wel.

Nog even langs het Reunification Palace geweest. Daar werd in 1975 het einde van de oorlog beklonken. Na Pnom Penh en Saigon heb ik ook wel genoeg oorlog gezien. Terug naar de natuur! Op naar Dalat!

End of story


P3160203

P3160206

P3170217

P3170225

P3170226

P3180234

P3180245

P3180248

P3180251

P3180253